Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waaraan voldoet een starterswoning?

Waaraan voldoet een starterswoning?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een starterswoning is een koopwoning op de huizenmarkt, speciaal voor starters. Het gaat hier expliciet om het aanschaffen van het huis; dus niet een huurwoning. Het kopen van een eerste woning is hartstikke spannend, maar ook hartstikke duur. Daarom zijn er een aantal financiële voordelen voor starters die een eerste koopwoning willen aanschaffen. Zo zijn er bepaalde woningprojecten voor starters, een hypotheekgarantie of een starterslening die jou verder kunnen helpen. Lees hieronder over alle mogelijkheden voor starters op de woningmarkt. 


Wat is een starterswoning

Een starterswoning is een koopwoning speciaal voor mensen die hun eerste woning willen aanschaffen. Het gaat hier dus niet om mensen die voor het eerst op zichzelf gaan wonen en een appartement of huis gaan huren. De maximale prijs van een starterswoning ligt gelijk aan de maximale grens van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Deze NHG is er speciaal voor starters, om het kopen van een woning toegankelijker en aantrekkelijker te maken. Deze grens ligt in 2018 op €265.000.

Een starterswoning ligt qua koopprijs vaak aan de ondergrens van de markt, omdat starters in praktijk minder geld beschikbaar hebben dan anderen. Er bestaan een aantal hulpmiddelen voor starters: er zijn bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten gericht op starters, zodat verbouwingen en renovaties niet nodig zijn. Zo hoeven starters geen geld uit te geven aan een nieuwe keuken of voorgevel, en kan dat geld in de hypotheek van de woning worden gestopt. Dat scheelt weer! Ook de NHG en een starterslening kunnen starters helpen.

Starters

Starters zijn mensen die nog niet eerder een eigen koopwoning hebben gehad. Zij moeten veel eigen geld inbrengen in een woning, omdat zij geen overwaarde van een vorig huis mee kunnen brengen. Op tijd beginnen met sparen is voor eenieder aangeraden, want het verkrijgen van een hypotheek zonder eigen inbreng wordt steeds lastiger.

Starters moeten dus met hun eigen salaris en spaargeld een koopwoning financieren.


Woningprojecten

Gemeenten en woningcorporaties slaan de handen ineen om huizen op de markt te brengen die ook voor starters toegankelijk zijn. Er worden wel eens bouwprojecten opgezet waar starterswoningen worden gebouwd. Deze worden dan aangeboden met korting. Een van de voorwaardes van een woning in zo’n project kopen, is dat wanneer je huis in de verkoop gaat, je de overwaarde moet delen of zelfs helemaal moet teruggeven aan de gemeente of woningcorporatie. Op die manier kan het huis ook weer aan een volgende starter, goedkoop worden doorverkocht. 

De voordelen van zo’n project zijn dat het betaalbaar is, en je in een nieuwbouw huis woont. Je hoeft dus niet daarna nog geld uit te geven aan een verbouwing of renovatie. Let met dit soort bouwprojecten goed op, de huizen worden namelijk ontzettend snel verkocht, soms nog voordat ze zijn begonnen met bouwen!


Hypotheek 

De hypotheek rond krijgen, dat is waar het natuurlijk allemaal om gaat. En voor starters zijn hier een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat jij de financiering van jouw eerste woning rond krijgt. Zie je je al zitten op die heerlijke bank in je eigen paleisje? 

Starterslening

Als jij je eerste huis gaat kopen, kan je in aanmerking komen voor een starterslening. Dit is een aanvullende lening bovenop je hypotheek. De lening dient aangevraagd te worden bij de gemeente vóórdat de hypotheek wordt aangevraagd en niet elke gemeente biedt een starterslening aan. 

Stel je wilt een huis kopen van €150.000 maar de hypotheek die jij kan krijgen met jouw salaris is maar €105.000. Met zo’n starterslening kun je dan een financiering aanvragen voor de €45.000 die jij niet zelf kunt dekken. Hier zitten natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan verbonden: 

 • Aanvragen vóór het afsluiten van je hypotheek
 • Hypotheek met NHG afsluiten
 • De voorwaarden van de gemeente waar je de extra lening aanvraagt
 • Het gaat om de eerste woning die je aankoopt in je leven en je gaat er zelf wonen
 • De rente van de hypotheek wordt minimaal 10 jaar vastgezet.

Nationale Hypotheekgarantie

De NHG is een verzekering die je afsluit op je hypotheek, voor het geval je in de toekomst in een situatie komt waarin je jouw hypotheek niet meer kan betalen. Zo’n situatie kan zich voordoen wanneer je bijvoorbeeld je baan verliest, je relatie stukloopt of wanneer je arbeidsongeschikt raakt. De NHG beperkt de toekomstige financiële risico’s voor jou.

Deze verzekering kost 1% van de koopsom van je huis en dit geld betaal je aan jouw geldverstrekker. Via de geldverstrekker komt dit in het potje van de stichting terecht die de NGH overziet. En vanuit dit potje kunnen zij ervoor zorgen dat wanneer jij jouw hypotheek niet meer kan betalen, zij een betalingsregeling kunnen treffen met jouw bank of zelfs jouw restschuld bij verkoop van het huis kunnen kwijtschelden.

De voordelen van de NHG zijn: 

 • Korting op je hypotheekrenteaftrek 
 • Beperking van de toekomstige financiële risico’s 

Alternatieven 

We hebben je nu een aantal voorwaarden van de starterswoning uitgelegd. Kom jij met behulp van bovenstaande nog niet aan een hypotheek voor jouw droomhuis? Dan zijn er nog andere mogelijkheden om je verder te helpen. Bijvoorbeeld schenkingen, of eerst een huurhuis nemen. 

Schenkingen

Over schenkingen van geld moet altijd belasting worden betaald. Tenzij de schenking van je ouders komt! Ouders kunnen hun kinderen één keer in hun leven maximaal €100.800 belastingvrij schenken, welke dan wel echt besteed moet worden aan het huis. 

Er zitten hier natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan. Zo moet het kind tussen de 18 en de 40 jaar zijn, moet je schriftelijk kunnen aantonen dat het geld geschonken is, moet het binnen 2 jaar op zijn en moet je ook schriftelijk kunnen aantonen dat het geld is besteed aan het aflossen van de eigen woning. Op de website van de belastingdienst vind je meer informatie. 

Huurwoning 

Lukt het je niet om de hypotheek rond te krijgen maar wil je echt graag op jezelf wonen, dan kun je altijd terecht in een huurwoning. En als je een goede deal vind, hoeft het je niet eens zo veel meer te kosten dan de maandelijkse lasten van een hypotheek die je anders had gehad. Sterker nog, sommige woningmarkt experts hebben het er al over dat in de huidige woningmarkt, het voor sommige starters zelfs goedkoper is om een huurwoning te nemen. 

Bereken voordat je gaat kopen of huren goed je maandelijkse lasten. Zo breng je in kaart of het je waard is om te gaan kopen of huren. Ook als jij van plan bent om binnen een paar maanden of een jaar weer te verhuizen, is huren misschien een betere optie. 

Antikraak 

Hoef jij je niet per se aan één woning voor een langere tijd te binden en ben je erg flexibel? Dan is antikraak wonen een zeer voordelige optie. Antikraak woningen zijn namelijk spotgoedkoop. Het nadeel is wel dat je er na een paar maanden alweer uitgezet kan worden. Of weken. 

Een alternatief op antikraak wonen is een huurwoning nemen in een pand dat tijdelijk leegstaat of tegen de vlakte gaat. Hier krijg je een huurcontract van minimaal 6 maanden. Dat geeft dus iets meer zekerheid en is nog steeds stukken goedkoper dan regulier huren of een koopwoning aanschaffen. En in de tussentijd, kan jij mooi die spaarrekening aandikken voor dat koophuis! 


Voorwaarden en voordelen starterswoning

Een starterswoning kan zoals we hebben uitgelegd alleen onder bepaalde omstandigheden een starterswoning worden genoemd. Een aantal hiervan zijn: 

 • De maximale koopsom is gelijk aan de maximale dekkingskosten van de NHG
 • Het is de eerste woning die je koopt in je leven
 • Je gaat zelf in de woning wonen

De voordelen van een starterswoning zijn:

 • Mogelijkheid tot afsluiten starterslening
 • Korting op hypotheekrenteaftrek door NGH
 • Een financieel vangnet door NGH
 • Bij woningprojecten voor starters geen verbouwings- of renovatiekosten

Omdat het voor starters moeilijk kan zijn om aan een woning te komen – omdat zij de hypotheek moeten financieren vanuit hun salaris en eigen spaargeld – zijn er dus een aantal initiatieven vanuit stichtingen en de overheid om hen een kans te geven op de woningmarkt. De investering in een huis brengt op de lange termijn een hoop financiële voordelen met zich mee, waardoor het voor eenieder van belang is om alle mogelijkheden te ontdekken om een starterswoning aan te kopen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag