Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 tips voor als je gaat samenwonen

7 tips voor als je gaat samenwonen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Samenwonen is heel leuk, maar ook heel spannend! Je wilt graag dat alles goed gaat en samen met jouw liefde een eigen nestje bouwen, waar jullie beide je jezelf kunnen zijn. Dit gaat niet vanzelf. Sterker nog, samenwonen en een gezonde relatie behouden is hard werken! Het is van belang om goed te praten over jullie verwachtingen, maar ook geldzaken en huishoudelijke taken. En leuke dingen blijven doen hoort ook bij een goede relatie. Niet alleen met zijn tweeën, maar ook zonder elkaar. Lees hieronder 7 tips voor als je gaat samenwonen.


Tips vóórdat je gaat samenwonen

Voordat je gaat samenwonen zijn er een aantal zaken die van groot belang zijn. Natuurlijk kun je dit allemaal op het moment dat je er tegenaan loopt pas regelen, maar het is erg vervelend als de koelkast het begeeft en je geen geld achter de hand hebt om direct een nieuwe te kopen.

1. Maak afspraken over geldzaken

Het is niet altijd leuk om over geld te praten, maar wel heel belangrijk. Bespreek van te voren wie de huur betaalt, de boodschappen, de internetrekening en het gas, water en elektra. De ene kan meer betalen dan de ander vanwege het verschil in inkomsten. Of je kan beide evenveel betalen, maar de ene bijvoorbeeld meer geld laten sparen voor andere dingen.

Een gezamenlijke (spaar)rekening komt hierbij goed van pas. Maar als dit je iets te snel gaat kun je ook werken met een huishoudboekje of websites zoals wiebetaaltwat.nl. Praat goed over de geldzaken en maak duidelijke afspraken waar jullie je beide prettig bij voelen.

      • Open een gezamenlijke (spaar)rekening.
      • Maak duidelijke afspraken wie wat betaalt.

2. Maak afspraken over spullen en inrichting

Voordat je gaat samenwonen is het handig om het alvast over de spullen en inrichting te hebben. Trekt de ene bij de ander in, of verhuizen jullie allebei naar een nieuw appartement of huis? In het eerste geval moet je er rekening mee houden dat de gene die bij de ander intrekt, ook de mogelijkheid moet krijgen om de woning zijn of haar eigen plekje te maken.

Als je van te voren goed bespreekt hoe je de inrichting gaat aanpakken, voorkomt dit later een hoop discussie. Je kunt het best zorgen dat je op één lijn zit, zodat je allebei aan het zelfde doel werkt. Bespreek dus welke meubels er in het huis komen te staan, welke accessoires en de stijl waarin je het huis wilt gaan aankleden.

Wat ook bij de inrichting hoort, is opruimen. Die onderbroeken die altijd naast de wasmand liggen en die borden die nooit in de vaatwasser worden gezet kunnen voor grote irritaties zorgen. Maar ook als één van jullie altijd het schoonmaakwerk doet en de ander altijd voor de TV hangt is dit waarschijnlijk niet goed voor jullie relatie. Probeer daarom ook hier duidelijke afspraken over te maken.

    • Bespreek van te voren wiens spullen je laat staan of meebrengt in huis.
    • Bepaal van te voren in welke stijl jullie het huis gaan aankleden.
    • Maak duidelijke afspraken over opruimen en schoonmaken.

3. Bespreek je verwachtingen

Spreek verwachtingen goed uit. Jij verwacht dat hij elke vrijdagavond met jou op de bank een glaasje wijn drinkt en je favoriete TV programma kijkt, maar hij gaat elke vrijdagavond met de mannen op pad. Of hij verwacht dat jij van te voren aankondigt als je vriendinnen mee naar huis neemt, maar daar had jij niet bij stilgestaan toen jouw vriendin de badkamer inliep waar hij net de douche onder liep.

Merk je voordat je gaat samenwonen al dat je zelf bepaalde trekjes hebt, of verwachtingen, die de ander niet heeft? Dat is geen enkel probleem! Maar zoals de tips over geldzaken en inrichting luidden, geldt ook hier: praat er met elkaar over. Wanneer je van te voren je verwachtingen met elkaar bespreekt, scheelt het een hoop gedoe op het moment suprême.

    • Maak je verwachtingen van elkaar bespreekbaar.

Tips tíjdens het samenwonen

Heb je van te voren alles goed geregeld, dan ben je er nog niet. Je moet continue blijven communiceren, elkaar niet voor gewoon gaan aanzien en elkaar genoeg ruimte geven om zichzelf te kunnen zijn. Dit klinkt allemaal heel moeilijk, maar eigenlijk is de oplossing simpel: communicatie. Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke tips voor tijdens het samenwonen.

4. Communiceren

Het komt keer op keer terug: communiceren. Dit is gewoon écht het belangrijkste van jullie hele relatie. En probeer tijdens het communiceren ook op een constructieve en positieve manier met elkaar te praten. Schreeuwen, schelden of verwijten maken heeft namelijk geen enkele zin. En wanneer de discussie toch wat hoog oploopt, dan kun je het best even pauzeren en een rondje gaan lopen.

Onthoud ook goed dat je niet altijd gelijk hoeft te hebben. Met elkaar communiceren betekent ook luisteren naar elkaar. En soms hoort daarbij dat je toe moet geven dat je fout zat. Of in ieder geval dat je het de volgende keer anders kan aanpakken. Compromissen sluiten is ook onderdeel van een gezonde relatie. Je bent nu eenmaal niet allebei hetzelfde, dus af en toe zul je iets doen op een andere manier dan je gewend bent.

    • Communiceer op een constructieve manier.
    • Neem een pauze als de discussie uit de hand dreigt te lopen.
    • Accepteer verschillen een sluit compromissen.

5. Evalueren

Het evalueren van eerder gemaakte afspraken klinkt misschien wel erg zakelijk, maar het is niet geheel onbelangrijk. Je kunt van te voren de beste afspraken hebben gemaakt over het geld, de boodschappen en het schoonmaken, maar na een jaar kan alles veranderd zijn. Jullie inkomens zijn veranderd, werktijden of je vind het gewoon saai worden om elke keer de badkamer te moeten schoonmaken.

Merk je dat bepaalde zaken vervelend beginnen te worden, of dat je toch liever die gezamenlijke rekening opent dan dat huishoudboekje elke keer bijhoudt? Bespreek het dan en breng verandering in de zaak! Niets is veranderlijker dan de mens en daar moet je op de juiste manier mee omgaan.

    • Evalueer eerder gemaakte afspraken.
    • Toon begrip voor de ander wanneer hij of zij van mening veranderd.

6. Dingen met elkaar doen

Vergeet niet af en toe eens tijd te maken voor elkaar. Ook als je met elkaar samenwoont, kun je langs elkaar heen leven. Elke avond laat thuis, even snel eten voordat je naar de sportclub gaat, avond- of weekenddiensten draaien: dit soort dingen zorgen er allemaal voor dat je weinig ruimte hebt om quality time met elkaar door te brengen.

Spreek bijvoorbeeld af om altijd samen aan tafel te zitten tijdens het avondeten, zonder TV, zodat je de dag kunt bespreken. Of maak elke zondag een heerlijk uitgebreid ontbijt samen. Ook het plannen van dates, weekendjes weg of een vakantie hoort hier bij.

    • Breng quality time met elkaar door.
    • Plan dates, een dagje of weekendje weg of een vakantie samen.

7. Dingen zonder elkaar doen

Samenwonen kan erg intens zijn en het is van belang dat je beide de ruimte hebt om jezelf te zijn. Naast dat het belangrijk is om dingen mét elkaar te doen, is het ook van belang om dingen zónder elkaar te doen.

Het ene stelletje moet tijd maken voor elkaar, het andere stelletje juist tijd en ruimte om ook dingen apart te doen. In een relatie hoef je niet alles maar samen te doen. Ga bijvoorbeeld onafhankelijk van elkaar bij een sportclub, of spreek een vaste avond in de week met niet gezamenlijke vrienden of vriendinnen af.

    • Maak ook tijd om dingen zonder elkaar te doen.
    • Gun elkaar de ruimte om zichzelf te zijn.

Zoals je ziet gaat samenwonen niet vanzelf. Oké, samenwonen is misschien niet zo moeilijk. Maar een gezonde relatie behouden en het samenwonen leuk maken, is hard werken. Met bovenstaande tips zijn wij ervan verzekerd dat je een goede basis hebt voor een sterke relatie. En vergeet niet het belangrijkste: blijf altijd met elkaar communiceren.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag