Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Je huis isoleren met dakisolatieplaten

Je huis isoleren met dakisolatieplaten

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er is maar weinig zo vervelend als een huis waarin je veelvuldig getrakteerd wordt op tocht. Of wanneer je in je huis – ondanks het aanzwengelen van de thermostaat – constant koude voeten hebt. Gelukkig is daar in de meeste gevallen wat aan te doen. Door je dak te isoleren met dakisolatieplaten bijvoorbeeld. In dit artikel lees je op welke verschillende vlakken dat zinvol is.


Een woning isoleren

Men zegt wel eens dat een eigen haard goud waard is. En daar is niets aan gelogen, mits de eigen haard een gevoel van comfort en welbehagen geeft natuurlijk. Indien dat niet het geval is – bijvoorbeeld door slechte isolatie – dan kan dat bijzonder onprettig zijn voor de eigenaren. Een slecht geïsoleerd huis brengt immers veel ongemakken met zich mee. Niet alleen kan de kamertemperatuur sterk schommelen; ook kan er sprake zijn van koude of vochtige vloeren en wanden en geluidsoverlast. Bovendien leidt een slechte isolatie vaak tot hogere kosten, aangezien het veel energie kost om een aangename temperatuur te verkrijgen en te behouden binnen in de woning.

Vele voordelen van isoleren

Naast het feit dat (beter) isoleren de bovenstaande ongemakken kan oplossen of voorkomen, brengt het ook vele voordelen met zich mee. Een huis dat goed geïsoleerd is levert bij verkoop bijvoorbeeld veel meer op dan een slecht geïsoleerd huis. Investeer je in isolatie, dan investeer je dus niet alleen in je eigen comfort maar ook in de waarde van je eigen haard. En dat is bijzonder prettig als je ooit van plan bent je huis te verkopen. Een ander bijkomend voordeel is dat een goede isolatie ervoor zorgt dat de warmte beter vastgehouden wordt waardoor je dus minder hoeft te stoken en energie bespaart. Daarmee doe je – naast je portemonnee – ook het milieu een groot plezier, aangezien er sprake is van minder uitstoot van CO2. Daarmee verklein je je ecologische voetafdruk weer een beetje waar toekomstige generaties je mogelijk dankbaar voor zullen zijn.


Begin met het isoleren van je dak

Nu je weet waarom isolatie een goed idee is, gaan we het hebben over het isoleren van het dak. Je zult je misschien afvragen waarom, want bij het bouwen van een woning begin je ook niet bij het dak, maar eigenlijk is het vrij logisch. De meeste warmte (een forse 30%) in het huis gaat tenslotte verloren via het dak, omdat warmte zich altijd een weg naar boven baant en dus opstijgt. Als het dak goed geïsoleerd is wordt de warmte beter in huis gehouden waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Daarnaast stijgt de temperatuur aan de binnenkant van het dak, waardoor vervelende problemen door luchtvochtigheid voorkomen worden. Denk dan aan schimmel en houtrot. Het is dus slim om – wanneer je van plan bent te investeren in isolatie – te beginnen met je dak.

Er zijn diverse opties beschikbaar om je dak te isoleren. Dakisolatieplaten is er daar één van. Het is eenvoudig om dakisolatieplaten te plaatsen en dit is vooral erg handig wanneer je een groot oppervlakte (zoals een plat dak) hebt om te isoleren. Naast het voordeel dat dakisolatieplaten gemakkelijk te plaatsen zijn, kun je ook veel ruimte besparen omdat dakisolatieplaten niet in een dikke laag geplaatst hoeven te worden om een goede isolatie te bieden. Zo zijn dakisolatieplaten dunner dan bijvoorbeeld isolatiedekens, die doorgaans veel dikker zijn en daardoor veel ruimte nodig hebben. En ondanks dat isolatieplaten dunner zijn bieden ze toch dezelfde isolatiewaarden als beschikbare alternatieven.


Het verschil tussen PUR en PIR

Dakisolatieplaten kunnen van verschillende materialen gemaakt worden, waaronder glaswol, houtwol en rotswol. Het meest gebruikte materiaal is echter kunststof, dat als grote voordeel heeft dat het een grote dampdichtheid heeft. Daardoor krijgt damp geen kans te condenseren in het materiaal, waardoor de schadelijke gevolgen van vocht op en in de dakisolatieplaten voorkomen worden en de levensduur verlengd wordt.

Er zijn twee typen kunststof die vaak gebruikt worden om dakisolatieplaten te produceren: PUR en PIR. PUR staat voor polyurethaan en is een rubberachtige kunststof die voor veel toepassingen gebruikt wordt, waaronder auto-onderdelen, matrassen en schoenzolen. Isolatieplaten die van PUR gemaakt worden hebben een hoge isolatiewaarde en hebben een dampremmende laag die plaatsing van een dampscherm bovenop de isolatie overbodig maakt. Niet alleen is PUR beschikbaar in vaste vorm (dus in de vorm van isolatieplaten); ook is het verkrijgbaar in schuimvorm. Vanzelfsprekend zijn de platen minder flexibel dan de schuim. In de praktijk wordt schuim dan ook vaak gebruikt om kieren, spleten en voegen te isoleren.

Het broertje van PUR heet PIR en dat staat voor polyisocyanuraat. PIR is een kunststof dat specifiek voor isolatie is ontwikkeld en biedt nagenoeg dezelfde voordelen als PUR. Echter ligt de isolatiewaarde van PIR hoger dan de isolatiewaarde van PUR en biedt PIR een betere brandveiligheid. Zo ontstaan er veel minder giftige gassen bij brand wanneer het dak geïsoleerd is met PIR. Zowel PUR als PIR zijn niet schadelijk voor onze gezondheid. Echter worden ze wel gezien als onvriendelijk voor het milieu, aangezien bij het productieproces gebruikt wordt gemaakt van niet-ecologische stoffen.

In principe kan PIR gezien worden als een verbeterde versie van PUR, waardoor je zou kunnen zeggen dat je beter af bent met PIR dan met PUR. Echter is de keuze tussen PIR en PUR grotendeels afhankelijk van de oppervlakte die geïsoleerd dient te worden en de wensen die men heeft aangaande duurzaamheid en brandveiligheid. En last but not least: het budget, want in de regel is PIR wat prijziger dan PUR.


Wat kost isoleren met dakisolatieplaten?

Hoeveel het kost om een dak te isoleren middels dakisolatieplaten is sterk afhankelijk van het type dak, de gewenste isolatiewaarde en het gekozen materiaal. Gemiddeld betaal je tussen de 15 en 60 euro per vierkante meter isolatieplaat en kost het isoleren van het dak in zijn totaliteit tussen de 1500 en 5000 euro. De hoogte van de kosten wordt ook bepaald door de gebruikte methode: ga je het zelf doen of schakel je een vakman in? Vaak wordt gekozen voor een vakman, aangezien door een onjuist afgewerkte isolatie nog steeds heel veel warmte kan ontsnappen. Als je toch bereid bent te investeren, kun je maar beter iets dieper in de buidel tasten en het picobello in orde laten maken.

Als je de bedragen in de voorgaande alinea leest, zul je tot de conclusie komen dat het een forse investering betreft. Toch zul je die investering makkelijk terugverdienen, omdat je door een betere isolatie minder hoeft te stoken en dus energie gaat besparen. Gemiddeld verdien je de investering terug over een periode van 3 tot 7 jaar.


Wel of niet isoleren met dakisolatieplaten?

Of isoleren middels dakisolatieplaten de beste manier is om je dak te isoleren, is sterk afhankelijk van een aantal factoren. Onder andere je type dak en zolder, dakconstructie, de gewenste afwerking en het budget spelen een grote rol bij het bepalen van de meest geschikte manier van isolatie. Om erachter te komen wat voor jouw dak de beste oplossing is, is het verstandig om – voordat je zelf aan de slag gaat – contact op te nemen met een specialist. Die kun je vinden op het internet, maar je zou ook je energieleverancier eens kunnen bellen of mailen. Vaak bieden zij (gratis) advies aan, aangezien zij niet alleen het doel hebben je van energie te voorzien, maar ook graag willen meedenken wanneer het gaat om het verduurzamen van je woning. Iets dat je met het isoleren van je dak dus ten alle tijden automatisch doet.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag