Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe lang duurt liefdesverdriet? 6 goede tips

Hoe lang duurt liefdesverdriet? 6 goede tips

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het is over tussen jou en je ex. Misschien zag je het aankomen en misschien totaal niet. Of dat nu wel of niet het geval is, in de meeste gevallen voel je je heartbroken. Je hebt last van liefdesverdriet en vraagt je af hoe lang dit gevoel in vredesnaam blijft.

Nou, vertrouw ons in ieder geval, hoewel dit gevoel nu misschien eeuwig lijkt te duren, het wordt beter! In dit artikel leggen we je meer uit over liefdesverdriet, de verschillende stadia die je daarbij doormaakt en hoe lang liefdesverdriet duurt.


blank

1. Hoe weet je of je liefdesverdriet hebt?

Niet na iedere relatiebreuk hoef je last te hebben van liefdesverdriet. Een relatiebreuk kan er soms ook voor zorgen dat je je opgelucht, bevrijd en juist veel gelukkiger voelt. In de meeste gevallen valt het verbreken van een relatie ons toch wel enigszins zwaar. Je hebt een gedeelte van je leven veel tijd met iemand doorgebracht en veel mooie en minder mooie momenten met iemand gedeeld.

Wennen aan alleen zijn

Zo’n intieme relatie heb je niet met veel mensen en als dat dan voorbij is, kan dat best even wennen zijn. Ook als je weet dat het goed is dat jullie relatie over is, of wanneer je misschien zelf alweer verliefd bent op iemand anders. Het verbreken van een relatie kun je zien als een soort van rouwproces, omdat je afscheid neemt van het delen van je leven met iemand, op een manier die niet meer terugkomt.

Ongelukkig

Dat liefdesverdriet geen aanstelleritis is, is zeker. Het is wetenschappelijk bewezen dat liefdesverdriet dezelfde effecten op ons lichaam heeft dan wanneer we in fysieke pijn verkeren. Het is dus hartstikke logisch dat je je op dit moment ontregeld, ongelukkig en niet jezelf voelt.


blank

2. Symptonen van liefdesverdriet?

Liefdesverdriet kan zich op heel veel verschillende manieren uiten. Zo kun je je moe en uitgeput voelen en je verdrietig en depressief voelen. Het kan zich ook lichamelijk uiten in geen zin in eten hebben, je onrustig of juist lusteloos voelen, maar ook hoofdpijn en maagpijn zijn verschijnselen bij liefdesverdriet.

Daarnaast kan het zijn dat je moeilijk in slaap kan komen, of dat je juist alleen maar wilt slapen. En ten slotte heeft een relatiebreuk vaak het gevoel van minder zelfvertrouwen tot gevolg. Doordat je je niet succesvol voelt op relatiegebied, is dit een deuk voor je zelfvertrouwen. Hierdoor kun je je ineens op heel veel vlakken in je leven heel onzeker voelen.


blank

3. Vijf verschillende stadia

Zoals we hierboven als stelden, wordt het doorkomen van liefdesverdriet vaak vergeleken met een rouwproces. Het rouwproces wordt gekenmerkt door vijf verschillende stadia. Deze stadia zul je dus ook bij liefdesverdriet kunnen ervaren.

Het eerste stadium is ontkenning.

Dat klinkt misschien een beetje gek, maar doordat je zo gewend bent aan het idee van jullie samen, is het het heel gek om je nu voor te stellen dat jullie nu niet meer samen zijn. Je moet eerst wennen aan dit idee en daarom voelt het aan het begin af en toe alsof het nog helemaal niet uit is en ‘vergeet’ je dit soms. Je hebt in dit stadium dan ook nog geen hele hevige gevoelens, maar voelt je eerder een beetje in de war, omdat je zo tussen de oude en nieuwe situatie in zit.

Het tweede stadium is boosheid.

Dit stadium wordt dus wel gekenmerkt door heftige emoties. Deze emoties zijn er niet per se omdat je ex bijvoorbeeld iets verkeerd gedaan heeft. Je kunt dit ook ervaren als jullie samen ervoor kiezen om de relatie op een vriendschappelijke manier te beëindigen. De boosheid is een reactie van je lichaam op de veranderde situatie.

Het derde stadium is onderhandeling.

In dit stadium zul je je gewend voelen aan de nieuwe situatie: het besef is er dat jullie relatie over is. Echter voel je nu heel sterk dat je terug wilt naar de oude situatie, met andere woorden, je wilt je ex terug. In dit stadium is dat in ieder geval nog geen goed idee, omdat je er op dit moment nog niet rationeel over na kunt denken.

Het is een natuurlijk mechanisme van je lichaam en hersenen dat je leven constant en stabiel wilt houden, zodat jij je ook constant en stabiel voelt. In dit stadium teruggaan naar je ex, zal dan ook vaak niet om de juiste redenen zijn en het voor jezelf moeilijker maken om uiteindelijk over de relatiebreuk heen te komen.

Het vierde stadium is depressie.

Het besef dat het voorbij is, is er nu helemaal. En daar voel je je kortgezegd k*t over. Je voelt je verdrietig, maar misschien ook lusteloos en leeg. Het kan je allemaal even gestolen worden. Deze fase is erg vervelende en moeilijk. Als je er het snelst doorheen wilt, is het belangrijk om wel toe te geven aan je verdriet, maar niet te blijven hangen in de lusteloosheid.

Je hebt in deze fase wellicht totaal geen zin om je bed uit te komen, maar door daadwerkelijk steeds maar in je bed te blijven liggen ga je je in ieder geval niet beter voelen. Belangrijk is wel dat je je gevoelens niet weg stopt, maar er over blijft praten met iemand waar je graag mee praat.

Ten slotte is het vijfde stadium acceptatie.

Op dit moment zijn je hersenen helemaal gewend aan de nieuwe situatie: jullie relatie is voorbij en dat is oké. Doorloop je deze stadia dan allemaal op chronologische volgorde? Nee, in de realiteit zullen de stadia door elkaar lopen. Je zult namelijk eerst een stadium volledig doorlopen moeten zijn, om ook het volgende stadium af te kunnen sluiten. Om zo snel mogelijk tot acceptatie te komen is het daarom goed om toe te geven aan de gevoelens die je in ieder stadium ervaart. Praat erover met anderen, maar kwijn niet weg van zelfmedelijden. Blijf dus vooral ook leuke dingen doen, ook als je hoofd daar vooraf niet echt naar staat. Anders is het steeds moeilijker om de fases af te sluiten en zul je merken dat je liefdesverdriet langer duurt.


blank

4. Hoe lang duurt liefdesverdriet?

Helaas kunnen we je daar geen eenduidig antwoord op geven. Wel is het dus zo dat je je liefdesverdriet dus doorloopt in de volgende stadia. Soms heb je er zelf invloed op hoe lang je blijft hangen in een stadium en soms ook niet. Het ligt ook aan hoe lang je relatie geduurd heeft, op wat voor manier jullie uit elkaar gegaan zijn, hoe hecht jullie waren en hoe verliefd je was.

Hoe lang het duurt voordat je bij de acceptatie van het verbreken van jullie relatie belandt bent, is dus voor iedereen verschillend. Voor de één duurt dit drie weken en voor de ander een jaar. En soms duurt het nog langer.

Ga niet vergelijken

Probeer jezelf daarin niet teveel met anderen vergelijken, want zoals we al zeiden kan de mate van hoe erg je liefdesverdriet hebt dus aan een heleboel verschillende dingen liggen. Niet overal heb je invloed op, maar op sommige dingen ook wel.

Als je wilt dat je liefdesverdriet snel voorbij is, is het dus belangrijk om je te richten op jezelf en op waar jij op dit moment behoefte aan hebt. Probeer niet af te dwingen dat het ‘nu maar eens gedaan moet zijn met dat verdriet’, maar erken je gevoelens vooral, dan zal accepteren sneller gaan.


blank

5. Hoe kom je over je liefdesverdriet heen?

Als je snel over je liefdesverdriet heen wilt komen, is het belangrijk om je te focussen op de gebieden van het verdriet waar jij invloed op hebt.

Weg met de herinneringen

Allereerst is het niet bevorderlijk voor je gemoedstoestand als je voortdurend herinnerd wordt aan je ex. Verbreek dus eventueel contact dat jullie nog met elkaar hebben, in ieder geval voor nu. Om op een gezonde manier over jullie relatiebreuk heen te komen zullen jullie eerst letterlijk en figuurlijk afstand van elkaar moeten nemen. Wanneer jullie er later beide overheen zijn, kunnen jullie alsnog besluiten om weer contact met elkaar te zoeken. Op dit moment is het echter van belang dat jij je weer goed voelt en daarom zul je je even op jezelf moeten richten.

Naast contact met je ex zoeken is het ook goed om alle spullen die je nog van hem/haar hebt, op te bergen of terug te geven, zodat ze in ieder geval niet meer in jouw zicht liggen. Probeer alle fysieke herinneringen die je aan je ex hebt, dus ook Whatsapp-gesprekken en foto’s op je computer op te bergen of weg te gooien. Als je het opbergt, doe het dan op een plek waar je er niet makkelijk bij kunt komen, dan kun je de spullen er niet op een zwak moment alsnog weer bij pakken. Het fysiek verwijderen van deze spullen en herinneringen helpt om mentaal afstand te doen van je herinneringen aan je ex.

Ga sporten

Sporten is om ontelbare redenen goed voor je lichaam en hoofd, maar helpt dus ook om je beter te voelen als je liefdesverdriet hebt. Ten eerste omdat je lichaam endorfine aanmaakt als je sport, het hormoon waar je je gelukkiger door gaat voelen. Ten tweede omdat je bij veel sporten je boosheid en agressie kwijt kunt, hierdoor fungeert het als emotionele uitlaatklep.

Blijf niet zielig thuiszitten

Je wordt er niet gelukkiger van als je vol zelfmedelijden thuis blijft zitten. Het is zeker goed om als je verdrietig bent daar af en toe goed aan toe te geven en een potje goed te janken. Zelfmedelijden helpt je echter niet verder. Schraap jezelf dus na een goede huilbui bij elkaar en sleep jezelf naar buiten. Spreek af met vrienden, vriendinnen of familie waar je blij van wordt.

Pak oude of nieuwe hobby’s op

Nu je geen relatie meer hebt, heb je ineens veel meer vrije tijd. En wat is er nu leuker dan die tijd te besteden aan de dingen waar jij blij van wordt. Hoog tijd om die oude hobby weer op te pakken dus. Oude hobby’s oppakken geven je energie, omdat het iets is dat jij leuk vindt. Het helpt ook om je zelfvertrouwen te herstellen, omdat het iets is waar je goed in bent. Het kan ook goed werken om juist nieuwe hobby’s op te pakken. Door jezelf uit het oude vertrouwde te slepen, help je je oude gedachtenpatronen (die waarin je ex een rol speelde) te verbreken. Daardoor geven deze nieuwe hobby’s je een fris gevoel en krijg je weer hoop voor een positieve toekomst.

Het is beter zo

Uit onderzoek is gebleken dat het heel goed werkt om redenen te bedenken waarom het goed is dat het uit is. Schrijf voor jezelf alle voordelen die je kunt bedenken op. Doe dit drie dagen achter elkaar een kwartier tot een half uur. Pak het er op momenten dat je je ex mist er weer even bij, om jezelf te herinneren aan de voordelen van jullie relatiebreuk. Daarnaast kun je ook bedenken waarom het leuk is om single te zijn, ook dat heeft namelijk hartstikke veel voordelen. Door jezelf hierin te blijven focussen op het positieve, zul je meer positieve gevoelens ervaren en zal je zelfvertrouwen sneller herstellen.


blank

6. Tijd heelt alle wonden

Het is enorm cliché, maar wel ontzettend waar. Als het net uit is, ben je ontzettend ongelukkig en lijkt dit gevoel de komende tijd niet beter te gaan worden. Echter blijkt, dat hoewel je nu denkt dat je je de komende tijd slecht zult blijven voelen, dit gevoel vrijwel altijd binnen drie maanden beter wordt.

De pijn zal verminderen

Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer ook de pijn en het verdriet zal verminderen. En alleen al met dat vooruitzicht in gedachten, kan het er ook op dit moment voor zorgen dat je je nu iets beter voelt. Betere tijden komen namelijk echt en als je daarop vertrouwt, voel je je al meteen iets minder verdrietig.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag