Leugens in een relatie. Hoe ga je ermee om?

Leugens in een relatie. Hoe ga je ermee om?

Laatst bijgewerkt: 27 maart 2019

Liegen is heel menselijk gedrag. Iedereen verdraait wel eens de waarheid om wat beter voor de dag te komen. Maar wat nu als je partner stelselmatig tegen je liegt over heel belangrijke onderwerpen? Dan is het goed om daar zo snel mogelijk achter te komen om te voorkomen dat je relatie onherstelbaar beschadigd raakt. Soms is de waarheid eerst nog veel moeilijker dan de leugen, bijvoorbeeld als je partner vreemdgaat, een gokverslaving heeft of grote schulden met zich meedraagt. Maar uiteindelijk verdien ook jij natuurlijk de waarheid. Hoe ga je dus om met een partner die liegt?


Welke leugens zijn schadelijk voor je relatie?

Liegen tegen je partner kan heel schadelijk zijn voor de relatie en dit geldt voor vrijwel alle soorten grote en kleine leugens. Welke leugens zijn echter het meest schadelijk?

Een leugentje om bestwil

Voor een leugentje om bestwil valt soms nog wel wat te zeggen, maar ook die zijn schadelijker dan je denkt. Stel je partner stelt de bekende vraag of een bepaalde jurk haar er dik uit doet zien. Dan is het op dat moment vaak het makkelijkst om te zeggen dat dit totaal niet het geval is. Maar wat nu als het wel zo is en je vrouw je oordeel echt op prijs stelt? Dan heeft ze er veel meer aan als je eerlijk bent. Een prettig verwoorde waarheid doet dan meer voor je relatie dan een leugentje om bestwil. De reden is eenvoudig, ook bij dit leugentje verhinder je dat jullie onderlinge band verdiept. Het duidt bijvoorbeeld op een gebrek aan effectieve communicatie. Of wellicht heb je niet genoeg vertrouwen in de reactie van de ander om de waarheid te vertellen. Het is echter altijd meer een gemiste kans, dan direct een schadelijke invloed op je relatie.


Liegen om iets te verbergen

Een leugentje om bestwil is dus iets heel anders dan wanneer je partner liegt om iets te verbergen of om zichzelf niet bloot te hoeven geven. Wanneer je als partner stelselmatig liegt, de waarheid verdraait of leugens gebruikt om negatief gedrag te verbergen zal dit altijd een negatieve impact hebben op je relatie. De leugen verbergt dan namelijk een pijnlijke waarheid, iets wat de relatie kapot zou kunnen maken als het uit zou komen. Wanneer die waarheid alsnog uitkomt zorgt het echter voor nog veel meer verdriet dan als er direct eerlijkheid was geweest. De uitgekomen leugens zorgen dan vanzelf voor wantrouwen, jaloezie en allerlei andere negatieve emoties die de relatie zeker geen goed doen. Een partner die liegt zal zich bovendien nooit helemaal bloot kunnen geven, waardoor de relatie nooit tot volle wasdom kan komen.


Hoe kom je erachter dat je partner tegen je liegt?

Er zijn een aantal redenen waardoor de meeste mensen beginnen te vermoeden dat hun partner regelmatig tegen ze liegt. De duidelijkste signalen zijn natuurlijk wanneer hun leugen ontegenzeggelijk wordt ontkracht door iets wat je zelf ontdekt. Je vrouw had bijvoorbeeld gezegd dat ze gisteravond moest overwerken, terwijl je achteraf via een vriendin hoort dat ze naar de kroeg is geweest. Of je man zegt dat zijn spaargeld is geslonken door een hoge rekening van de garage, waarna je zelf ontdekt dat hij grote bedragen uitgeeft op goksites. In deze situaties is er vaak weinig twijfel of je partner liegt, maar gaat het erom zo snel mogelijk tot actie over te gaan door het gesprek aan te gaan. Anders wordt het wanneer je alleen maar vage voorgevoelens hebt dat er iets niet in de haak is. Dan is het zaak om een aantal signalen in de gaten te gaan houden.


Signalen herkennen dat je partner niet eerlijk tegen je is

Welke signalen kun je oppikken als je partner tegen je liegt? Wanneer je enkele van de onderstaande signalen af en toe (of zelfs heel regelmatig) oppikt kan dat een teken zijn dat je partner niet eerlijk tegen je is:

  • Het grootste probleem van leugenaars is dat het moeilijk is om het overzicht te behouden. De waarheid onthoud je altijd wel, maar zorgen dat je ‘verhaal’ kloppend blijft is een enorme opgave naarmate je vaker liegt. Wanneer je op verschillende momenten net wat anders te horen krijgt kan dat een teken zijn dat je leugens krijgt voorgeschoteld.
  • Soms denken leugenaars zo hard na over het best mogelijke antwoord dat het er niet bepaald natuurlijk meer uitkomt. Lijkt het net een ingestudeerd praatje? Dan kan het zomaar eens van de leugens aan elkaar hangen.
  • Je stelt een vraag die de ander niet rechtstreeks beantwoordt. In plaats daarvan leidt het bijvoorbeeld tot een wollig verhaal met veel onbelangrijke details zodat het makkelijker is om de informatie waar je echt om vroeg achter te houden.
  • Is je partner ineens overdreven lief, geeft hij je veel aandacht en is dat vooral nadat je een ongemakkelijk onderwerp hebt aangesneden? Dan kan dat gedrag bedoeld zijn om het geweten te sussen maar ook om te checken of het liegen is gelukt en dat alles nog goed is tussen jullie.
  • Pas tot slot op met het beoordelen van iemands uiterlijk, uitstraling, houding of gezichtsuitdrukkingen wanneer je op zoek bent naar een leugen, want zelfs wetenschappers die ervoor gestudeerd hebben zijn verdacht slecht in deze signalen beoordelen. Wanneer een bepaald onderwerp al beladen is kan het ook simpelweg die stress zijn die je bij de ander ziet.

Hoe confronteer je een liegende partner het beste?

Wat moet je doen wanneer je er (zo goed als) zeker van bent dat je partner op heel belangrijke punten regelmatig de waarheid niet vertelt? Ook al zijn je vermoedens nog zo sterk, uiteindelijk wil je vooral dat je partner de leugens ook zelf toegeeft. Dat kan alleen door hem of haar ermee te confronteren. Dat kan een erg naar steekspel van beschuldigen en ontkennen worden, waarbij je soms echt op een betonnen muur kunt stuiten. Wat is dus de beste tactiek wanneer je meteen door die muur heen wilt breken?

Kies het juiste moment

Grijp het meest onverwachte moment aan om de ander te confronteren. Dus niet wanneer je partner net thuis komt van het zogenaamde overwerk, want de kans is groot dat je man of vrouw op dat moment overal op is berekend. Kies liever een moment waarop je partner het totaal niet verwacht. Als jullie net wakker zijn geworden bijvoorbeeld. Hoe meer je de ander ermee weet te overvallen, hoe groter de kans dat je direct door alle verdedigingen heen weet te prikken.


Zorg dat je zo rustig mogelijk blijft

De logische reactie op een aanval is een even sterke verdediging en dan wordt het al snel een welles-nietes spelletje waar je niet verder mee komt. Hoe kwaad je dus ook van binnen bent, word liever niet boos maar gebruik emoties die minder wrijving geven bij de ander. Verdriet en teleurstelling tonen kan bij een partner die in principe wel een deugdelijk geweten heeft ervoor zorgen dat de waarheid alsnog snel boven water komt. Bovendien helpt het jou ook niet wanneer je zelf nog in je woede zit, zorg dus dat je kalm bent wanneer je de confrontatie aangaat.


Hou het veel bij jezelf

Vertel wat het met je doet als je partner tegen je liegt en welke consequenties dat voor jullie relatie heeft. Sommige mensen denken namelijk echt hun partner een plezier te doen door de waarheid te verbergen en hebben het nodig dat je duidelijk maakt dat de leugens een heel negatieve uitwerking op je hebben. Wanneer je vermoedt dat je partner liegt vanwege iets waar die zich voor schaamt is ook begrip tonen geen slecht idee. Dan kan namelijk ook zomaar het hoge woord eruit komen en weet je eindelijk waar al die leugens uit voortkomen.


Accepteer geen nieuwe leugens

Veel mensen die hun partner met vermoedens van liegen confronteren hopen stiekem dat er niets aan de hand is en worden maar wat graag weer met een kluitje in het riet gestuurd. Laat je echter niet bedotten door weer een mooi klinkend verhaal, maar vraag door tot je echt het vertrouwen hebt dat de waarheid boven tafel is gekomen.


Na de confrontatie. Doorgaan of uitmaken?

Wanneer je partner liegt is het heel logisch om jezelf op een bepaald moment de vraag te stellen of je wel door moet gaan met de relatie. Daar is niet door ons eenduidig een antwoord op te geven. Wanneer de waarheid boven tafel komt en je daardoor een kant van je partner leert kennen die je echt niet bevalt kan uitmaken soms de enige optie zijn. Andere keren is het een goed idee om met elkaar door te gaan. Dat hangt er vooral vanaf hoeveel vertrouwen je zelf nog hebt in een gedeelde toekomst, of je vermoedt dat de leugens snel zullen terugkeren of als je partner weigert voor bepaald negatief gedrag in therapie te gaan. Doorgaan op de oude voet is echter nooit een optie. In een gelijkwaardige relatie hoor je namelijk eerlijk tegen elkaar te kunnen zijn en al helemaal over onderwerpen die voor jullie heel belangrijk zijn.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde & Dating

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Relatieplanet
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag