Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips voor het beëindigen van een relatie

8 tips voor het beëindigen van een relatie

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het beëindigen van een relatie is een van de moeilijkste dingen die er is. Er gaat van alles door je hoofd. “Doe ik er wel goed aan, wat als ik spijt krijg” tot “Wat ga ik zeggen, hoe ga ik het zeggen en hoe zorg ik ervoor dat ik de ander niet kwets?”.

Hoe moeilijk het ook is: soms is het tijd om de knoop door te hakken en de relatie te beëindigen. Om jou alvast een hart om de de riem geven we jou 8 tips die jou gaan helpen om dit lastige proces in goede banen te leiden.


blank

1. Bedenk je goed of dit is wat je wil

Voordat je de relatie daadwerkelijk gaat beëindigen, moet je zeker weten dat je dit wilt. Want als je het slechte nieuws eenmaal hebt medegedeeld aan je partner, dan is er geen weg meer terug.

Zelfs als je spijt betoogt, is jouw partner waarschijnlijk al dermate gekwetst dat de relatie nooit meer hetzelfde zou worden als voorheen. Neem dus de tijd om na te denken over je beslissing. Handel nooit uit emoties, maar wacht op een rustig moment wanneer je alles in je hoofd (weer) op een rijtje hebt en helder kunt nadenken.

Vertrouw op je gevoel

Heb je het gevoel dat je niet meer (genoeg) van iemand houdt, zonder dat je de vinger erop kunt leggen waar het precies aan ligt? Soms is het gewoon een gevoel en kun je het niet echt redeneren. Luister goed naar jezelf en je eigen behoeftes en beëindig de relatie als dat voor jou het beste voelt.


blank

2. Bereid je goed voor

Als je een relatie gaat beëindigen heb je daar waarschijnlijk verschillende redenen voor. Maar hoe ga je dit brengen aan je partner? Houd je het kort en noem je de belangrijkste reden, of is het voor jou belangrijk om al jouw gedachten te bespreken? Wat doe je als de ander een compromis voorstelt, of belooft om de relatie te verbeteren? Wil je daar op in gaan, of is het voor jou echt ‘klaar’?

Probeer alvast wat zinnen te formuleren waarin je op een neutrale, niet-verwijtende manier de kern van het verhaal vertelt. In het echt wijk je waarschijnlijk af van deze tekst, maar in ieder geval voorkom je hiermee dat je in je verhaal alle kanten op gaat.

Schrijf desnoods een brief

Ben je iemand die het moeilijk vindt om je emoties onder woorden te brengen? Ben je bang dat je op moment supreme dichtklapt en niet meer weet wat je wilt zeggen? Vind je het te moeilijk om te vertellen hoe je je voelt en laat je het liever door je partner lezen?

In al die gevallen kan een brief nuttig zijn. Door van te voren een brief op te stellen geef je jezelf de tijd en ruimte om alles precies zo te verwoorden zoals je het wilt. Je kunt ervoor kiezen om de brief voor te lezen, te laten lezen of om deze na afloop van het gesprek mee te geven.


3. Draai niet om de hete brij heen

Je kunt het beste zo snel mogelijk zeggen waarvoor je gekomen bent. Het is onverstandig om eerst een uur over koetjes en kalfjes te gaan praten, of om te zeggen dat je “het niet meer zo ziet zitten.”

Elke vorm van onduidelijkheid biedt namelijk ruimte voor het continueren van de relatie. Bovendien wordt het steeds moeilijker om te zeggen waar het op staat: hoe langer je daar zit, hoe meer je jezelf gaat afvragen wat je ook alweer wou zeggen en waarom je het überhaupt zo nodig uit wil maken. Als het hoge woord er eenmaal uit is, is er nog voldoende tijd om te reflecteren en eventueel op een later moment alsnog over koetjes en kalfjes te praten.

Haal niet teveel oude koeien uit de sloot

Dit is niet het goede moment om met het vingertje te gaan wijzen en allerlei oude koeien uit de sloot te halen. Het heeft geen zin, want de uitkomst verandert er niet van: de relatie is uit en blijft uit. Hiermee kun je de pijn van beide kanten enkel vergroten. Overigens kunnen jullie wel bepaalde dingen uitspreken die nog uitgesproken moeten worden.


blank

4. Kies een geschikt moment

Wil je de relatie beëindigen maar heb je niet zo’n haast? Wacht dan op een geschikt moment. Bijvoorbeeld een middag dat jullie beiden vrij zijn, of een zaterdag of zondag. Dan kun je genoeg tijd nemen om het gesprek te voeren en alles op een goede manier af te sluiten. Probeer ook een beetje rekening te houden met andermans agenda. Heeft jouw partner de komende week tentamens?

Denk erover na om het besluit nog een weekje uit te stellen. Als je partner ernaar vraagt hoef je natuurlijk niet te liegen, dan kun je het beste meteen eerlijk zijn.

Onthoud: het komt nooit ‘goed’ uit

Een of twee weken uitstellen is prima. Als je partner het heel moeilijk heeft, kan het einde van de relatie net de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Wacht echter niet te lang en hak op den duur de knoop door. Want laten we eerlijk zijn: een relatiebreuk komt nooit ‘goed’ uit!


blank

5. Verbreek de relatie face-to-face

In dit digitale tijdperk is het heel verleidelijk om een moeilijk bericht, zoals het beëindigen van je relatie, per telefoon, app, mail of sms mede te delen. Het is misschien de makkelijkste weg, maar zeker niet de beste weg.

De meeste mensen worden ontzettend kwaad als zij op via een ingesproken of getypt bericht worden gedumpt. En gelijk hebben ze: het minste wat je kunt doen, is het gesprek aangaan. Face-to-face. Dit is het laatste wat je de ander verschuldigd bent, hierna kun je weer je eigen plannen trekken.

Daarnaast heb jij zelf ook baat bij een face-to-face gesprek. Zo heb je de kans om de relatie op een goede manier af te ronden, zonder ruzie en zonder onbeantwoorde vragen of vermeden gespreksonderwerpen. Is het door afstand, ziekte of andere reden niet mogelijk om met je partner af te spreken? Overweeg dan om de relatie via Skype, Facetime of een andere videodienst te beëindigen.

Neem de tijd

Het is ontzettend belangrijk om de tijd te nemen voor dit moeilijke gesprek. Zorg dus voor een moment dat je niet ‘op tijd staat’. Neem voldoende tijd om samen terug te blikken op de relatie, vragen te beantwoorden en praktische zaken te regelen.


6. Beëindig de relatie op een neutrale locatie

Als je eenmaal hebt besloten om een relatie te beëindigen, moet je een geschikte locatie vinden. In principe kun je de relatie overal verbreken: er zijn geen regels voor. Toch is het belangrijk om na te denken over de omgeving van het gesprek.

Bij voorkeur voer je het gesprek op een neutrale locatie; liever niet op een emotionele/waardevolle plek. Daar verbindt je dan voor altijd die moeilijke herinnering aan. Daarnaast raden wij af om het bij jou of bij de ander thuis uit te maken.

Tijdens het beëindigen van een relatie kunnen er heel veel emoties boven komen – je weet niet hoe die ander daarmee omgaat. Wellicht probeert hij/zij jou in bed te krijgen of wordt er uit onmacht een klap uitgedeeld. Daarom kun je beter in een rustige, openbare en neutrale locatie afspreken. Een plek waar je de relatie op een rustige, respectvolle manier kunt beëindigen.


blank

7. Blijf bij je besluit

Het beëindigen van een relatie draait in de eerste plaats om jou, hoeveel effect de beslissing ook op het leven van de ander zal hebben. Het is jouw besluit en jouw goed recht om het uit te maken. Toch heeft jouw partner waarschijnlijk een duidelijke mening hierover.

Hij of zij komt misschien met allerlei argumenten om je over te halen, of begint zelfs met bepaalde dingen te dreigen. Hoe moeilijk het ook is: blijf bij je besluit. Jij bent niet verantwoordelijk voor de emoties van de ander. Hij of zij kan zelf een manier kiezen om op de situatie te reageren. Het enige wat je kunt doen, is je keuze zo goed en zo kwaad uitleggen en bij jouw standpunt blijven.


8. Verlies praktische zaken niet uit het oog

Het hoge woord is eruit: je bent (of gaat) uit elkaar. Maar wat heeft dat voor consequenties? Heeft een van de twee kinderen, of hebben jullie samen kinderen? Hoe gaan jullie het vertellen en hoe wordt de voogdij geregeld?

Ook kleinere zaken spelen een rol: verdeling van samen aangeschafte spullen, ophalen van persoonlijke eigendommen bij de ander, opzeggen van gezamenlijke abonnementen et cetera. Door dit proces goed in te richten, hoef je je niet onnodig lang bezig te houden met de praktische kant van een relatiebreuk.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag