Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Is een lange afstandsrelatie mogelijk? 7 tips

Is een lange afstandsrelatie mogelijk? 7 tips

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Liefde overvalt je vaak op momenten wanneer je het totaal niet verwacht. Ondanks de vaak hevige en intense gevoelens die het stuurloze fenomeen met zich meebrengt is het vaak prachtig mits de liefde wederzijds is én je dichtbij elkaar woont. Want wat als je tijdens je reis in het buitenland smoorverliefd wordt?

Of als je hier iemand ontmoet die slechts voor een tijdje in Nederland is? Er staat je dan een snel en hard afscheid tegemoet met als gevolg een lastige keuze of je een lange afstandsrelatie wilt aangaan of niet. Maar is zo’n relatie op afstand in de praktijk mogelijk? En zo ja, hoe ga je daar mee om?


blank

1. Flexibiliteit en openheid

Al tranend geef je je grote liefde een laatste lange stevige knuffel en kus, voordat zij/hij het vliegtuig in stapt. Met bloedend hart en lege ziel zie je het laatste stukje vliegtuig waar ze in zit in de wolken verdwijnen met het besef dat je elkaar voor onbepaalde tijd moet gaan missen. De vraag ‘hoe nu verder’ zal in beide hoofden al snel de overhand nemen.

Vaak is de eerst beoogde oplossing, die in theorie het makkelijkst lijkt, de relatie te beëindigen en het contact te verbreken. De ‘tijd heelt wonden-theorie’ wordt dan vaak toegepast. Echter laat ware liefde niet met zich spelen en zul je al snel merken dat de drang om je geliefde te spreken zo hevig wordt, dat het je dagen zal gaan beheersen, totdat je weer contact met hem of haar opneemt. Tijd voor een plan B dus.

Verwachtingen

Belangrijk bij het maken van een hoe-nu-verder-plan is dat je niet te veel van elkaar moet verwachten. Je leeft immers beide in een compleet andere wereld met een ander ritme, andere gewoontes, wellicht een andere tijdzone en in een andere omgeving. Het is onmogelijk om van elkaar te verwachten wat je van elkaar gewend was te verwachten wanneer je bij elkaar was.

Probeer, hoe moeilijk het ook is, zo rationeel mogelijk na te denken over de situatie. Maak goede afspraken over zaken die voor jullie belangrijk zijn zoals bijvoorbeeld de mate in hoeveel jullie contact willen hebben (WhatsApp, bellen e.d.). Hou je aan je afspraken maar klem je er ook weer niet te veel aan vast. Je moet immers voorkomen dat je dagelijks leven er te veel onder te lijden komt. Wees open en flexibel binnen die afspraken en probeer er het beste van te maken.


blank

2. Videobellen via Skype of Facetime

Een groot voordeel van ons tijdperk wat vaak als nadeel wordt beschouwd is de ontwikkeling van technologie. Zo is het voor mensen met een lange afstandsrelatie ideaal om er gebruik van te maken in de vorm van Skype of Facetime. Voorkom irritatie door aan het begin van de week af te spreken op welke dag je wil gaan skypen. Kans is namelijk groot dat een van de twee niet kan op een impulsief gekozen moment.

Vertel het face-to-face

Wat ook zeer belangrijk is, dat wanneer je van plan bent iets belangrijks te vertellen, je dat via een videochat doet en niet via e-mail of WhatsApp. Ook dit voorkomt namelijk veel onnodige misverstanden. Vergeet niet dat onze menselijke communicatie niet alleen via woorden gaat, maar ook voor een groot deel via expressie en gezichtsmimiek. Je zult elkaar meer begrijpen wanneer je elkaar tijdens het praten in de ogen kunt kijken. Ogen worden immers niet voor niets beschouwd als ‘de poort naar je ziel’.
Als je praat terwijl je elkaar ziet komen woorden veel helderder, puurder en natuurlijker over. Ben je meer een schrijver? Dan kun je je woorden altijd nog aanvullen met een brief of lange e-mail.


blank

3. Zoek elkaar op wanneer het wel kan

Het allerliefst wil je elkaar zo snel mogelijk weer in de armen springen. Als het kon dezelfde dag nog. Naast tijd is geld in veel gevallen het grootste probleem. Om de kans te vergroten elkaar zo vaak mogelijk te zien is het handig om een kostenplan samen te stellen. Hou bijvoorbeeld eens een maand bij wat je inkomsten en uitgaven zijn en ga na waar je op kunt bezuinigen om zo geld vrij te maken voor een vlieg- of treinticket naar je geliefde. Als je dit beide preventief volhoudt werkt het motiverend. Het moment dat je elkaar weer kunt zien komt dan namelijk steeds dichterbij

Probeer in het ergste geval ook buiten je comfort zone manieren te bedenken om geld te verdienen, zoals het zoeken van een weekendbaantje of het opstarten van een crowdfunding actie.


blank

4. Balans en creativiteit

Als je in de roes van verliefdheid bent wil je het liefst ieder moment van de dag samen zijn. Zelfs voor stellen die dichtbij elkaar wonen is dat niet mogelijk, laat staan voor stellen die een lange afstandsrelatie hebben. Probeer ook in deze gedachtegang rationeel te denken en je erbij neer te leggen dat het simpelweg niet mogelijk is om alles samen te doen.

Geniet daarom extra veel van de dingen die je wél samen kunt doen zoals tegelijk een boek lezen, een film kijken of een online spel spelen. Probeer hierin creatief te denken. Er is meer mogelijk dan je denkt!

Ga niet vergelijken

Het zal ongetwijfeld pijnlijk aanvoelen om in je nabije omgeving verliefde stellen te zien die veel bij elkaar zijn. Probeer je eigen situatie niet met die van anderen te vergelijken, dat is onnodig en levert je niets op. Ben je opzoek naar erkenning en wil je praten met lotgenoten?

Kijk dan eens op een van velen ‘long distance relationships’ facebookpagina’s die zich met dit onderwerp bezighoudt. Het zal je misschien enigszins verlichting geven.


blank

5. Vertrouwen en eerlijkheid

Bij ‘normale’ relaties zijn vertrouwen en eerlijkheid al zeer belangrijke ingrediënten voor een stabiele ondergrond in een relatie. In geval van lange afstandsrelatie geldt dit nóg meer. Sterker nog, zonder eerlijk tegen elkaar te zijn en zonder vertrouwen in elkaar te hebben gaat een relatie over afstand op de lange termijn niet werken.

Wees open over twijfel

Wees altijd open naar elkaar en uit zowel de positieve als negatieve dingen. Laat twijfel merken als je dat voelt, laat je onzekerheid gelden als je dat nodig hebt. Als je dat niet doet ontstaan er vaak spanningen en misverstanden. Wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen, het is helemaal niet gek om soms te twijfelen als je je in zo’n gecompliceerde situatie verkeert. Je partner zal dat ongetwijfeld snappen en wellicht hetzelfde denken/voelen.

Vertrouw de ander, controleren is onmogelijk

Ook is het van belang om elkaar blindelings te vertrouwen in situaties die voor je gevoel een risico met zich meebrengen zoals uitgaan of het contact met een andere man/vrouw. Voor sommigen is dit een vrij lastig onderdeel in een relatie, al helemaal wanneer een vorige relatie is stukgelopen op dat gebied. Maar om een lange afstandsrelatie goed te onderhouden moet je je, zoals vaker in dit artikel benoemd, er toch echt bij neerleggen en de ander 100% vertrouwen.

Laat je niet leiden door heftige emoties zoals jaloezie

Wanneer je dat niet doet is de kans groot dat je je extra onzeker en kwetsbaarder voelt. Ook spoken er dan sneller waanideeën in je hoofd rond. Vertrouw op elkaars eerlijk- en openheid en probeer je niet teveel te laten leiden door hevige emoties, hoe moeilijk het soms ook is.

In een enkel geval kiezen stellen ervoor om een open relatie op afstand te beginnen. Dit vergt bepaalde vrijheden van elkaar. Spreek goed af wat je wel en wat je juist niet van elkaar wilt weten en bepaal duidelijk een grens.


blank

6. Benut de tijd als je samen bent

Als de reiskosten bij elkaar zijn gesprokkeld en je weer een tijdje echt bij je partner kunt zijn, is het belangrijk om die tijd zo efficiënt mogelijk in te delen. Je wilt immers zo veel mogelijk van elkaar genieten tijdens deze spaarzame momenten. Ga er een dagje tussenuit, eet een hapje in je lievelingsrestaurant of bezoek een leuk concert.

Denk tijdens deze momenten niet te veel aan budget. Het is van belang om van elkaar te genieten en mooie herinneringen op te doen. Dit geeft je weer energie en motivatie om niet op te geven!


blank

7. Toekomstperspectief

Net als bij veel andere dingen in het leven is het belangrijk om een doel te stellen om naartoe te werken. Dit maakt het voor je gevoel zinvol om door te gaan en val je minder snel in een gat. Zorg ervoor dat je naast het kostenplan, samen ideeën bedenkt voor lange termijn.

Hoe zit het met werk en/of school? Is het mogelijk een buitenlandse stage of afstudeerproject te regelen in of nabij de woonplaats van je partner? Hoe zit het met eventuele emigratie? Wat komt daar allemaal bij kijken? Belangrijk is, als je met elkaar door wilt, om je te verdiepen in de toekomst, hoe hard en onmogelijk die soms ook lijkt.


blank

Conclusie

Helaas is het onmogelijk om een eenduidig antwoord te geven op de hoofdvraag van dit artikel. Ten eerste is ieder stel verschillend en ten tweede hangt veel af van tijd, geld en afstand. Dat bepaalt immers hoe vaak je elkaar kunt zien.

Ervan uitgaande dat de liefde ‘echt’ is, kan de wereld niets anders dan ervoor knielen. Hoe hard de dagelijkse realiteit soms kan zijn wanneer je je in een lange afstandsrelatie bevindt, echte liefde zal nooit stoppen totdat je bij elkaar bent. Hoe moeilijk het ook is, hoe lang het ook zal duren.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag