Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Leeftijdsverschil in een relatie? 7 tips

Leeftijdsverschil in een relatie? 7 tips

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Liefde laat zich meestal niet sturen. Soms is dat niet erg, maar in andere gevallen roept het vragen op. Kun je inderdaad je hart volgen en kiezen voor de liefde van je leven? Of zijn er consequenties die de liefde (op termijn) onmogelijk of op z’n minst onhandig maken? Een veel gehoord dilemma in de liefde is leeftijd: mensen vragen zich af of een relatie mogelijk is met iemand die vele malen ouder of jonger is dan zijzelf.

Vaak proberen mensen een bepaalde grens voor zichzelf te trekken: hoeveel leeftijdsverschil kun je hebben in een relatie? Als jij ook kampt met die vraag, dan komt dit artikel als geroepen. Wij zullen zo diep mogelijk ingaan op de invloed van leeftijd op relatie. Aan het einde weet jij hopelijk of je het leeftijdsverschil in jouw persoonlijke situatie kunt accepteren.


blank

1. Hoeveel leeftijdsverschil kun je hebben in een relatie?

Een relatiekeuze is ontzettend persoonlijk. In Nederland hebben de meeste mensen de vrijheid om zelf te bepalen met wie zij een relatie aan gaan, en dat is ontzettend fijn. Er zijn dan ook geen standaardregels die bepalen met wie jij al dan niet zou mogen daten.

Mening van jou en je partner

Jij bepaalt samen met je partner hoeveel leeftijdsverschil je mag hebben. Daarom luidt het korte antwoord op de vraag “hoeveel leeftijdsverschil kun je hebben in een relatie?”: dat bepaal jij. Samen met je partner. Jullie moeten samen uitvogelen wat het leeftijdsverschil betekent voor de toekomst van jouw relatie.

Mening van de maatschappij

Hoewel er dus geen eenduidig antwoord is op de vraag ‘hoeveel leeftijdsverschil in relaties?’ zijn er veel mensen die er een mening op na houden. Wij zullen dit artikel gebruiken om verschillende meningen op een rij te zetten. De verschillende invalshoeken zullen jou helpen om jouw eigen mening verder vorm te geven en voor jezelf te bepalen welk leeftijdsverschil je acceptabel vindt. Om het een stukje makkelijker te maken, formuleren we de meningen in vraagvormen. Hoe vaker jij ‘ja’ beantwoordt, des te groter de kans is dat je relatie een succes wordt!


blank

2. Is de relatie legaal?

Het is een open deur, maar jij zal echt niet de eerste worden die verliefd wordt op een jonge meid of jonge knul. Wettelijk gezien is het verboden om lichamelijk contact te hebben met iemand van 16 jaar of jonger. Oók als hij of zij heeft ingestemd. Na iemands 16e verjaardag is het weliswaar legaal, maar niet maatschappelijk geaccepteerd om als ouder persoon (laten we zeggen 20+) met iemand van 16-18 te daten.

Op die leeftijd heb je namelijk nog niet zo duidelijk voor ogen wat je wil. Zowel qua relatie als seks. Naast de oordelen die je kunt krijgen, is de kans groot dat de relatie op een later moment strandt, omdat je partner nog volop in ontwikkeling is. Het is niet gezegd dat hij/zij op latere leeftijd nog steeds zo goed bij je past.


blank

3. Klopt de relatie volgens de ‘leeftijdsverschil formule?’

Er is een niet-officiële formule beschikbaar waarmee je kunt uitrekenen of een leeftijdsverschil acceptabel is. Het is geen wetenschappelijke berekening, maar slechts een hulpmiddel om aan te duiden wanneer een leeftijdsverschil sociaal aanvaardbaar is. De grondlegger van de regel, Christian Rudder (ondernemer achter xckd.com), heeft deze formule bedacht door de activiteiten op zijn datingsite te meten.

Later zijn er nog een heleboel andere organisaties aan de haal gegaan met deze formule, waardoor deze tegenwoordig internationaal wordt gebruikt om uit te rekenen hoeveel leeftijdsverschil je in een relatie kan hebben.

Formule om leeftijdsverschil in een relatie uit te rekenen

De formule is als volgt: Deel jouw eigen leeftijd door twee, plus zeven jaar. De uitkomst is de minimale leeftijd van jouw partner.

Om uit te leggen hoe de formule precies werkt, willen we je graag een tweetal voorbeelden laten zien. Nadat je de voorbeelden hebt bekeken kun je een berekening loslaten op jouw eigen situatie.

  • Situatie 1: je bent 30 jaar oud en wilt graag daten met iemand van 20 jaar oud. Mag dat volgens de formule?
    (30/2)+7 = 22 jaar oud. Nee, het is niet sociaal aanvaardbaar om als 30-jarige te daten met iemand van 20. Hij of zij moet minimaal 22 jaar oud zijn.
  • Situatie 2: je bent 50 jaar oud en wilt graag daten met iemand van 34 jaar oud. Mag dat volgens de formule?
    (50/2)+7 = 32. Ja, het is sociaal aanvaardbaar om als 50-jarige te daten met iemand van 34, want 32 jaar is de minimale leeftijd.

blank

4. Zitten jullie in dezelfde levensfase?

Heel veel mensen schrikken als je zegt dat je 10 jaar verschilt in leeftijd. Maar hoeveel is dat nu eigenlijk? Het nummertje zegt niet zo heel erg veel. Wat er veel meer toe doet, is de levensfase. Het is belangrijk dat je in je leven dezelfde behoeftes hebt als je partner. Of in ieder geval, in grote lijnen. Denk bijvoorbeeld aan zaken als:

  • Kinderen (kinderwens, huidige kinderen et cetera). Een van de belangrijkste struikelblokken!
  • Werk
  • Financiën
  • Wonen (kopen of huren)
  • Hobby’s en levensstijl

Een relatie heeft de grootste kans van slagen als jullie in grote lijnen hetzelfde denken over het leven en in dezelfde levensfase te zitten. Het is lastig om elke dag thuis te komen bij iemand die met pensioen is, als jij zelf nog minstens 15 jaar lang moet werken. Ook is het raar om op iemands kleinkinderen te passen als je zelf eigenlijk nog een onbeantwoorde kinderwens hebt. Lastig, maar niet onmogelijk.

Je moet elk facet beoordelen om te kijken of jullie goed bij elkaar passen. Leeftijd zegt veel, maar niet alles. Sommige mensen zijn er al heel jong klaar voor om zich te settelen, anderen worden pas in hun dertiger jaren ‘serieus’! Iedereen is anders en op elk potje past wel een dekseltje. Hoe jong of oud ook.

Hoe ouder je wordt, hoe minder het leeftijdsverschil opvalt

Als je jong bent, ga je door allerlei verschillende levensfases heen. Iemand van 20 is nog volop aan het studeren, terwijl iemand van 30 al een aantal jaar aan het werk is. Wellicht is diegene wel toe aan het ‘echte werk’: huisje, boompje, beestje.

Maar wat nou als iemand van 30 jaar een relatie heeft met iemand van 40 jaar? Dan is het verschil in principe even groot: 10 jaar. Je merkt er echter minder van. Hoe kan dat? Het heeft er hoofdzakelijk mee te maken dat je in de eerste situatie te maken hebt met een student (of adolescent) en een werkend persoon (volwassene).

In de tweede situatie heb je te maken met twee volwassenen. De kans is groter dat je allebei bepaalde dingen hebt meegemaakt, werk hebt, kinderen hebt, dezelfde toekomstdoelen hebt et cetera.


blank

5. Kunnen jullie omgaan met gezondheidsproblemen?

Als een mens ouder wordt, laat dat duidelijk z’n sporen na. Het kan zijn dat jij of je partner bijvoorbeeld gaat kampen met gezondheidsproblemen, terwijl de ander nog zo fit als een hoentje is. Je kunt het ook merken aan verminderde vitaliteit, grote vermoeidheid en een lager libido.

Het is niet gezegd dat de oudere partner eerder kampt met dit soort problematiek dan de jongere partner, maar de kans is erg groot. Daarom moeten jullie je afvragen hoe jullie om willen gaan met dit soort situaties, en of jullie dat samen ‘aankunnen’.


blank

6. Wordt de relatie geaccepteerd door vrienden en familie?

Bij een succesvolle relatie word je onderdeel van elkaars leven. Dat houdt in dat je regelmatig vrienden en familie van de ander ontmoet. Het is geen vereiste, maar wel iets wat veel mensen erg belangrijk vinden. Hoe werkt dat als je een relatie hebt met leeftijdsverschil?

Houd er rekening mee dat je in het begin hoe dan ook op weerstand stuit. Het kan op hele kleine schaal (“Haha, is zij niet wat jong voor jou?”) maar ook op grote schaal (“Hij komt er hier niet in!”). Je moet familie en vrienden de tijd geven om jouw partner te leren kennen, zodat zij kunnen zien dat het echt goed klikt en dat leeftijd – inderdaad – ‘maar een nummertje is’. Tegelijkertijd moeten zij jou die ruimte gunnen.

Als de relatie op den duur nog steeds niet geaccepteerd wordt, niet op persoonlijke kring en niet door mensen op straat, dan kan dit veel impact hebben op jullie. Het kan er uiteindelijk voor zorgen dat jullie de relatie alsnog beëindigen.


7. Tot slot: volg je hart

Als er geen grote bezwaren zijn tegen de relatie, van jullie zelf niet of van de buitenwereld, dan raden wij je aan om je hart te volgen en voor de relatie te gaan. Je leeft NU, en als jij nu bij diegene wil zijn en diegene bij jou, dan moet je dat gewoon doen.

Andersom geldt dat net zo goed. Zeggen jouw emoties dat je beter kunt kiezen voor iemand van je eigen leeftijd? Ook dan is het verstandig om hiernaar te luisteren. Je intuïtie heeft het altijd bij het rechte eind.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag