Relatieplanet
X

Hoe kun je online anoniem daten?

Hoe kun je online anoniem daten?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Het is misschien niet de beste ‘way to go’ om je droomman of droomvrouw te vinden, maar wellicht heb je een goede reden om je identiteit niet prijs te geven tijdens het online daten. Omdat je wat huiverig bent om bekenden tegen te komen bijvoorbeeld. Of omdat je al in een relatie zit en niet wilt dat man- of vrouwlief achter je online avontuurtjes komt. Wat zijn dan je opties? Kun je online anoniem daten? En hoe werkt dat dan precies? In dit artikel scheppen we helderheid.


Anoniem maakt online daten lastiger

Zoals we in de eerste zin van dit artikel al stelden is online anoniem daten niet de meest logische weg om te bewandelen. Datingsites en datingapps zijn nu eenmaal ingericht om een plaatje bij het praatje te tonen. In veel gevallen vul je een profiel/BIO in en plaats je een profielfoto bij deze geschreven introductie. Als we naar gebruikersstatistieken gaan kijken laten de meeste mensen leden zonder profielfoto vaak links liggen. Omdat ze het niet vertrouwen of omdat ze simpelweg een beeld van iemand willen hebben voordat ze ermee in contact (willen) geraken.

Vanuit dat oogpunt kun je jezelf afvragen hoe zinvol het is om anoniem te gaan daten op het internet. Als je vastberaden bent om je droomman of vrouw online tegen het lijf te lopen verklein je je kansen aanzienlijk als je geen foto’s van jezelf prijsgeeft. In de regel geldt: hoe meer informatie iemand vooraf van je heeft, des te groter de kans dat diegene je ziet zitten als hetgeen men ziet, aansluit bij hetgeen men zoekt op de datingsite. Door anoniem over de datingsite te zwerven geef je de ander niet de mogelijkheid om een beeld van je te vormen en meestal werkt dit dus averechts.


Waarom anoniem daten?

Dit gezegd hebbende; er is natuurlijk een bepaalde reden waarom je je identiteit niet prijs wilt geven op een datingsite. Deze reden is van invloed op hoe je online anoniem kunt daten. Op welke plekken je moet zijn bijvoorbeeld. Stel dat je ‘buiten de deur wilt snoepen’ en anoniem wilt blijven omdat je partner mogelijkerwijs achter je overspel kan komen, dan zijn er diverse datingsites te vinden waarop je anoniem kunt daten. Denk aan een Second Love, SF.Dating (voorheen Secret Flirt) of Victoria Milan. Deze datingsites zijn speciaal bedoeld voor mensen die naast de huidige relatie een avontuurtje zoeken.

Logischerwijs staan de leden op deze websites niet te springen om hun identiteit vrij te geven en zodoende kun je je volledig anoniem begeven op deze datingwebsites. Dit wilt niet zeggen dat je geen tipje van de sluier kunt oplichten. Sterker nog: je kunt gewoon foto’s en een tekst in je profiel plaatsen. In tegenstelling tot overige datingsites geef je hier echter wel specifiek aan wie je foto’s kan bekijken en wie niet. Op een gewone datingsite kan in principe iedereen je profiel (en foto’s) bekijken. Op bovengenoemde sites kan je instellen dat bijvoorbeeld alleen leden die jij zelf al leuk vindt, je profiel en/of foto’s kunnen bekijken. Hiermee waarborg je je privacy en kun je dus (grotendeels) anoniem daten.


Bang voor bekenden

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je bang bent om bekenden tegen te komen op een datingsite. Schaam je je er bijvoorbeeld voor, omdat men kan denken dat je onbekwaam bent om ‘via de gewone weg’ de liefde van je leven te vinden. Klinkklare onzin vinden wij (online dating is tenslotte allang ‘normaal’ in tegenstelling tot vroegere tijden), maar jij bent jij en zodoende kan het voor jou een plausibele reden zijn om voor de anonimiteit te kiezen. Besef je dan dat de ander in dat geval óók op een datingsite zit en jou moeilijk iets kan verwijten. Ja, dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar laat je je eigen geluk serieus afhangen van de mening van anderen? Mocht je “ja” antwoorden op deze vraag, dan heb je een aantal mogelijkheden. Eén daarvan is anoniem daten via de eerder genoemde ‘vreemdgaan-websites’. Maar of je hier nou de liefde van je leven gaat vinden…

Een andere mogelijkheid is om je op een ‘gewone’ datingsite te begeven, maar geen profielfoto toe te voegen en ook in je profielomschrijving maar weinig van jezelf prijs te geven. Op algemene datingsites als Parship, Relatieplanet, Lexa en Pepper bepaal je natuurlijk helemaal zelf welke gegevens je toevoegt in je profiel en welke niet. Je moet je dan dus wel goed beseffen dat je weinig tot geen reactie zult krijgen op je profiel.

Om toch meer reacties uit te lokken kiezen sommige mensen ervoor een fake-foto te plaatsen. Via stockfotosites op het internet kun je foto’s downloaden die je vrij mag gebruiken. Typ in de zoekbalk “man” of “vrouw” in en je vindt honderden foto’s van (aantrekkelijke) mensen. Dit is misschien verleidelijk, maar houd er dan rekening mee dat je mensen gaat teleurstellen en wellicht je eigen glazen ingooit. Je bent tenslotte niet eerlijk en – mits dat je uiteindelijke doel is natuurlijk – zal de andere partij daar tijdens een date direct achter komen. Doorgaans wordt het je niet gauw vergeven als je liegt tijdens het online daten. Een klein leugentje om bestwil is meestal geen heel groot probleem, maar liegen over je uiterlijke verschijning zullen de meeste mensen je niet in dank afnemen. Mocht je er toch voor kiezen om een fake-foto te plaatsen, pluk dan NOOIT lukraak een foto van het internet. Enerzijds schaad je de persoon in kwestie ermee (identiteitsdiefstal) en anderzijds overtreed je de wet. Op afbeeldingen heerst tenslotte auteursrecht/portretrecht en door andermans foto te gebruiken ben je dus in overtreding volgens de wet.


Privacy en veiligheid

Een laatste reden om anoniem te gaan daten kan natuurlijk zijn dat je bang bent dat je gegevens op straat komen te liggen. In een tijd waarin hacks, virussen en cybercriminaliteit regelmatig voor komen kunnen we ons voorstellen dat je bang bent om je gegevens achter te laten op een datingsite. Want wat als de datingsite gehackt wordt en je naam, adresgegevens en bankinformatie in handen van derden komt? Niet bepaald hetgeen waar je op zit te wachten tijdens het vinden van de liefde van je leven natuurlijk!

In ons artikel over betrouwbare datingsites kon je al lezen dat gerenommeerde datingsites er alles aan doen om jouw gegevens veilig te houden. Ze maken gebruik van beveiligde verbindingen en zijn aangesloten bij diverse keurmerken. Alhoewel het nooit valt uit te sluiten, is de kans dat websites als Parship, Relatieplanet, Lexa en Pepper worden gehackt klein. Mocht dit de reden zijn om online anoniem te gaan daten, schrijf je dan enkel en alleen in bij betrouwbare datingsites. Op deze manier weet je zeker dat je gegevens optimaal beveiligd zijn en de kans dat je foto’s en overige persoonlijke gegevens in handen komen van derden klein is.


De moraal van dit verhaal is vrij simpel: anoniem online daten kan, maar maakt de kans op het vinden van je droomdate relatief klein. Je doel om anoniem te blijven is daarbij belangrijk. Gaat het om een avontuurtje buiten de deur? Dan is het logisch dat je anoniem wilt blijven en diverse platforms bieden je die mogelijkheid. In veel gevallen zal je dan vroeg of laat toch enige gegevens met elkaar willen delen, maar op de desbetreffende websites heb je zelf de volledige regie over de gegevens die je deelt en met wie je deze deelt.

Anoniem daten op algemene datingsites is niet de standaard en besluit je om toch anoniem te blijven, dan moet je ervan uitgaan dat je praktisch geen response zult krijgen op je profiel. Een fake-foto kan daarbij een oplossing zijn, maar zoals gezegd ben je op dat moment niet bepaald fair bezig en zullen de meeste mensen dit niet echt waarderen. Daarnaast is het tegen de richtlijnen van de meeste datingsites en zal je account snel verwijdert worden.

Wil je serieus online daten?

Van anoniempjes op het internet wordt al gauw aangenomen dat men iets te verbergen heeft en de meeste mensen blijven er dan ook liever mijlenver bij vandaan. Als je serieus online wilt gaan daten zal je jezelf dan ook af moeten vragen of het zinvol is om anoniem te blijven op de datingsite. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er genoeg datingsites die alles op alles zetten om jouw gegevens veilig te houden. Foto’s zijn bijvoorbeeld alleen te zien door leden en eventuele betalingen via de datingsite geschieden altijd via een beveiligde verbinding. Zorgen maken hoeft dus eigenlijk niet.

Mocht je anoniem willen blijven omdat je bang bent voor reacties van vrienden, familie, kennissen en/of collega’s, besef dan dat het taboe op online daten al tijden geen echt taboe meer is. Steeds meer mensen vinden de liefde van hun leven via het internet. We leven in een prachtige tijd met ongekende mogelijkheden. Laat je al die mogelijkheden dan serieus links liggen omdat je bang bent om wat anderen ervan vinden? Sta je eigen geluk niet in de weg en deponeer de opinies van anderen lekker in de prullenbak. Geen haan die er meer naar kraait als jij straks de man of vrouw van je leven vindt via een online datingsite. Uiteindelijk willen we allemaal gelukkig zijn in dit leven en als dat mogelijk is door je op een online datingsite te begeven, dan moet je dat vooral lekker doen. Anoniem of in volle glorie; dat is vervolgens natuurlijk helemaal aan jou!


Wellicht vind je deze gerelateerde artikelen ook interessant:Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde & Dating

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Relatieplanet
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag