Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Daten met asperger, 5 tips

Daten met asperger, 5 tips

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je het syndroom van Asperger hebt, kan het aangaan van een relatie best spannend zijn. Je gaat immers op een andere manier om met vriendschap, liefde en seksualiteit. Toch kun je de behoefte hebben om een gelijkgestemde te ontmoeten.

Maar hoe vind je dan een relatie als je het syndroom van Asperger hebt? Het kost misschien wat meer kracht dan voor een persoon zonder Asperger, maar ook als je met dit syndroom bent gediagnosticeerd kun je een fijne relatie vinden. In dit artikel lees je hoe je een relatie vindt als je Asperger hebt.


1. Speciale datingsites voor autisme

Heb je Asperger of een andere vorm van autisme dan zijn er speciale websites om gelijkgestemden te vinden. Deze sites zijn ingericht voor de doelgroep en het is erg laagdrempelig om je in te schrijven:


Capido.nl

Capido.nl

Capido is een datingsite speciaal voor mensen met een verstandelijke beperkingen. Zo zijn er veel meer leden met bijvoorbeeld asperger, PDD-NOS of autisme. Voor een klein bedrag per maand kom je in contact met honderden gelijkgestemden. Leden waarbij jouw handicap nooit een probleem zal zijn!


Lexa

Lexa

Pas jij niet in het hokje van de bovenstaande website, of wil jij liever niet in dat hokje geplaatst worden dan zouden we je Lexa adviseren. Een algemene datingsite met enorm mooie profiel mogelijkheden. Je kunt hierbij in je profiel aangeven dat je asperger hebt, en op dezelfde manier zoeken naar gelijke profielen. En het aanmelden is hier geheel gratis.

Bezoek Lexa

2. Focus je op de positieve kant

Omdat je het moeilijk vindt om je eigen gevoelens te uiten en de emoties van een ander te herkennen, kan het hebben van een relatie best wat moeilijkheden met zich meebrengen. Als je bereidt bent om te investeren in een relatie, om te leren welk sociaal gedrag er gewenst is in een relatie en om elkaar te accepteren kun je een fijne relatie hebben met vrienden en familie en zelfs verliefd worden! Het kan best lastig zijn, maar het is echt niet onmogelijk.

Als je graag een relatie wilt en je zoekt naar informatie over het hebben van Asperger en relaties, kan de moed je in de schoenen zakken. Je leest vooral hoe moeilijk een relatie kan zijn als je dit syndroom hebt, terwijl er ook een boel positieve kenmerken bij deze handicap horen. Focus je vooral ook op deze eigenschappen, want die zijn net zo belangrijk als de wat mindere kenmerken van het syndroom van Asperger in een relatie.

Je bent trouw in een relatie

Als jij je veilig voelt in een relatie, ben je hartstikke trouw. Je zult altijd klaarstaan voor degene met wie je een relatie hebt, ben toegewijd en betrouwbaar. Dat zijn toch een paar prachtige eigenschappen voor het behouden van een relatie?

Je weet ontzettend veel: een gesprek met jou is nooit saai

Je bent slim en je hebt veel kennis over bepaalde onderwerpen. Als je iets interessant vindt, duik je er helemaal in. Als je iemand in je leven hebt met eenzelfde passie of hobby, is het toch heerlijk om er uren over te praten? Daarbij maakt het je erg aantrekkelijk als je altijd bijzondere weetjes en feitjes te vertellen hebt. Je bent een fijne gesprekspartner – met jou kan iemand gesprekken voeren die niet oppervlakkig zijn, maar juist diepzinnig zijn.

Je kunt je vriend, partner of familielid stabiliteit bieden

Omdat je behoefte hebt aan een routine en structuur, kun je jouw vriend, familielid of partner ook veel vastigheid bieden. Jij bent altijd goed voorbereid, en degene met wie jij een relatie hebt weet precies wat hem of haar te wachten staat. Je bent stabiel en dat kan voor veel rust bij de ander zorgen.


blank

3. Realiseer de valkuilen

Als je het syndroom van Asperger hebt, kun je (net als ieder ander) graag een relatie willen. Bij een relatie denk je al gauw aan een liefdesrelatie, maar ook vriendschap en het omgaan met familie is natuurlijk een relatie. In een affectieve relatie heb je een positieve, gevoelsmatige band met een ander.

Een affectieve relatie gaat dus niet per definitie over romantische gevoelens. Het gaat evengoed over gedeelde gevoelens tussen ouders en kind, ouders onderling, kinderen onderling, vrienden of wellicht zelfs collega’s.

Wat vaak erg belangrijk is in welke relatie dan ook, is dat je een band opbouwt. Dat gaan vaak op basis van het uiten van gevoelens en elkaar begrijpen. Als je het syndroom van Asperger hebt en een relatie zoekt, moet je hier erg goed van bewust zijn.

Je wilt wel samen zijn met iemand, maar omdat je een empathisch vermogen mist en je gevoelens niet goed kunt uiten, kan een relatie soms erg moeilijk lijken. Toch kan je jezelf aanleren om goed te communiceren met een toekomstige partner. Als je jezelf beter kent, zal de zoektocht naar een relatie een stuk makkelijker gaan.


blank

4. Hoe vind je gelijkgestemden?

In deze alinea vind je handige tips om een relatie te vinden als je het syndroom van Asperger hebt.

Stel vast wat je precies zoekt

Als je op zoek gaat naar een relatie, is het wel goed om te bedenken waar je precies naar zoekt. Stel jezelf dan ook de volgende vragen: waarom zoek je een relatie? Wat wil je uit die relatie halen? Naar wat voor soort persoon ben je op zoek? Heb ik een bepaald type, doen uiterlijke kenmerken er ook toe? Of zoek ik echt naar een leuk innerlijk? Door de antwoorden op deze vragen te zoeken krijg je al gauw een beeld van waar je nou precies naar op zoek bent. En dat zoekt heel wat gemakkelijker!

Bepaal via welke plek je op zoek gaat naar een relatie

Nu je weet wat je zoekt, is het ook fijn om te bekijken waar je op zoek gaat naar een relatie. Zoek je iemand die dezelfde interesses heeft? Dan kun je op zoek gaan via een forum over je hobby, een les of een bijeenkomst. Dat breekt meteen het ijs: je hebt direct iets om over te praten. Ben je bijvoorbeeld dol op lezen en literatuur? Er zijn vaak bijeenkomsten over schrijvers of stijlen in de bibliotheek, waar je gemakkelijk een gesprek kunt aanknopen met een leuke jongen of vrouw.

Ga je liever daten op het internet? Als je op zoek bent naar een gelijkgestemde, zijn er allerlei websites waar je terecht kunt.  Dat is fijn, want via internet kun je rustig nadenken over wat je wilt zeggen en hoef je niet direct te reageren. Zo kun je op je eigen tempo iemand leren kennen en heb je zelf de regie in handen. Ben je op zoek naar een vriendschap? Kijk dan eens op aut-there.nl.

Wil jij een liefdesrelatie? Er zijn verschillende datingsites speciaal opgezet voor mensen met autisme en dus ook het syndroom van Asperger. Op deze sites kun je vanuit huis op een ontspannen manier op zoek naar een geschikte partner. Via autisme datingsite Capido of autismdate.com vind jij misschien wel je nieuwe liefje.

Laat je begeleiden door een professional

Er zijn een hoop professionals gespecialiseerd in het syndroom van Asperger en het hebben van relaties. Roep de hulp van zo iemand in en bereid je samen voor op het hebben van een relatie. Wat zoek jij precies in een vriendschap of een verkering en waar moet jij op letten? Een professional kan je dat precies vertellen en je helpen met bijvoorbeeld een sociale vaardigheidstraining. Als je je laat begeleiden door een professional bij het maken van nieuwe contacten, scheelt dat misschien een hoop onzekerheid. Vind je de drempel naar professionele hulp te hoog? Dan kun je natuurlijk ook een mentor uit je omgeving inschakelen die je bijvoorbeeld helpt met flirten, contact zoeken en het ijs breken. Wel zo fijn als iemand op dat vlak met je mee wilt denken!


5. Wat is het syndroom van Asperger?

Als je bent gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger, weet je natuurlijk allang wat dit inhoudt. Maar misschien twijfel je zelf nog of je Asperger hebt, of lees je dit artikel om meer te weten te komen over het syndroom van Asperger en relaties. Daarom zetten wij hier eerst nog op een rijtje wat de kenmerken van het syndroom van Asperger bijvoorbeeld zijn:

  • Een gebrek aan empathisch vermogen
  • Intens kunnen opgaan in een bepaald onderwerp
  • Een grote woordenschat hebben
  • Het moeilijk vinden om non-verbale communicatie te doorgronden en moeilijk emoties van een ander kunnen inschatten
  • Een sensorische overgevoeligheid (overgevoeligheid voor bijvoorbeeld licht, geluid, smaak, geur en aanraking)
  • Moeilijk fantasie van realiteit kunnen onderscheiden
  • Toegewijd en betrouwbaar zijn

Conclusie

Als je het syndroom van Asperger hebt, hoeft dat echt niet te betekenen dat een relatie niet voor jou is. Of dat nou een vriendschap is, een band met een familielid of een liefdesrelatie. Misschien wordt het wel wat lastiger om nieuwe sociale contacten op te bouwen omdat je het herkennen en uiten van emoties moeilijk vindt, maar er zitten ook een hoop positieve kanten aan het syndroom van Asperger.

Je bent bijvoorbeeld erg trouw, een leuke gesprekspartner en je kan een ander stabiliteit bieden. Op internet zijn er een tal van websites om een nieuwe relatie te vinden, zodat je op je eigen tempo contact kunt leggen. Anders kun je je ook laten begeleiden door een professional, zodat je veilig een nieuwe relatie kunt aangaan.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag