Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Clean eten; hoe doe je dat?

Clean eten; hoe doe je dat?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Clean eating. Het is – zoals wel vaker het geval is – een hype die is overkomen waaien vanuit Amerika. Alhoewel het niet bestempeld wordt als een dieet, gaan toch veel mensen aan de slag met clean eten om af te vallen. Ze maken er hun lifestyle van en dat is niet zonder reden: van clean eating val je namelijk niet alleen af, je krijgt ook meer energie, slaapt ‘s nachts beter en vermindert allergieën en huidkwalen. Maar wat is het dan precies, clean eten? En hoe doe je dat? Op die vragen geven we antwoord in dit artikel.


Wat is clean eten?

Wie denkt dat clean eten draait om je voedsel goed wassen of met schone handen aan tafel gaan, heeft het helemaal mis. Clean eating draait om het eten van gezonde onbewerkte voeding. Producten die dus niet volgestopt zijn met suikers, kleurstoffen en artificiële smaakstoffen. Producten die in pure vorm genuttigd kunnen worden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een appel. De appels die je bij de groenteboer koopt zien er precies hetzelfde uit als wanneer ze aan de boom hangen. Vergelijk dit eens met patat die in de verste verte niet meer op de aardappel lijkt waar het ooit van is gemaakt. Niet alleen de vorm hierbij is anders. Er worden namelijk tal van ingrediënten toegevoegd om de partjes aardappel naar patat te laten smaken.

Clean eten is dus het nuttigen van enkel gezonde en onbewerkte producten. Voordat we verder gaan met de voordelen van clean eten en hoe je het doet, hebben we hier eerst de beste diëten voor je verzameld die zijn gericht op clean eten.


Afslank Receptenbijbel

Afslank Receptenbijbel

Clean eten en daarmee afvallen hoeft helemaal niet moeilijk of vervelend te zijn, dat bewijst de afslank receptenbijbel wel. In het boek vind je honderden gezonde recepten die zijn gericht op clean eten. Onbewerkte voeding dus. Je wordt begeleid middels dag- en weekmenu’s zodat je zelf niet al te veel hoeft na te denken wat je die dag precies voor gezonde voeding moet eten. De Afslank receptenbijbel wordt geleverd met diverse bonussen zoals 10 gezonde toetjes, 84 gezonde tussendoortjes en 12 richtlijnen voor een gezond en slank lichaam. Je hebt met de Afslank receptenbijbel dus alles in huis om te starten met clean eating!

Bestel de Afslank Recepten Bijbel
PuurFiguur

PuurFiguur

Het PuurFiguur dieet richt zich tevens op het eten van echte voeding. Bewerkte voeding verstoort namelijk de hormoonbalans in je lichaam waardoor je lichaam meer moeite heeft met de stofwisseling en er gevoelens van stress kunnen ontstaan. Het PuurFiguur dieet wilt de hormoonbalans weer op orde brengen en doet dit dus middels clean eating. Ook hier werk je weer met weekmenu’s zodat je zelf niet al teveel na hoeft te denken over de maaltijden die je op tafel zet. Met verrassende en creatieve recepten wordt clean eten leuk gemaakt zodat je het dieet ook op de langere termijn eenvoudig vol kunt houden.

Doe mee met het PuurFiguur programma

Voordelen van clean eten

Dat het eten van fabrieksproducten niet goed is voor het menselijk lichaam mag geen groot geheim meer zijn. Ook vanuit de wetenschap wordt steeds meer duidelijk welke negatieve effecten bewerkte voeding met zich meebrengt.

Door te beginnen met clean eten zorg je er voor dat je lichaam de juiste producten weer binnenkrijgt. En dat brengt natuurlijk voordelen met zich mee. Een aantal noemden we al eerder in dit artikel zoals gewichtsverlies, een betere nachtrust en het verminderen van allergieën en huidkwalen. Met clean eating zal je bijvoorbeeld minder last hebben van acne en psoriasis, maar clean eten heeft bijvoorbeeld ook een positief effect op je gebit. Je gebit wordt er gezonder en witter van. Ook stress is een grote factor in ons dagelijks leven. Het kan veroorzaakt worden door tal van zaken en ongezonde voeding is er daar een van.

Door gezonde producten te nuttigen zal het stressniveau in je lichaam verlagen waardoor je hormoonbalans weer op peil komt. Gevolg is dat je minder kans hebt op depressies en neerslachtigheid, maar bijvoorbeeld ook hart- en vaatziekten. Al met al zijn er dus eigenlijk alleen maar voordelen te benoemen. En toch zit er ook wel een groot nadeel aan clean eten…


Hoe kun je clean eten?

Het grootste nadeel wat mensen ondervinden die beginnen met clean eten is dat een terugval zo gemaakt is. Zeker wanneer je zonder hulp of begeleiding begint met clean eten. Dat ene frietje tussendoor worden er al snel twee en voor je het weet zit je weer in je oude patroon.
Door een dieet te volgen of een voedingsconsulent te benaderen zorg je voor jezelf voor een stok achter de deur. Iemand die je verantwoordelijk houdt voor je keuzes en je acties. Iemand die je helpt en bijstaat als het even wat minder gaat. Het is erg belangrijk bij clean eating. Niet iedereen beschikt immers over een ijzeren discipline en ook niet iedereen is even creatief in de keuken. Als je al geen echte keukenprins of prinses bent is clean eating niet altijd even gemakkelijk. Want wat zet je in vredesnaam vanavond nu weer op tafel?

Ook hier helpen de diëten je weer bij. Ze staan namelijk bol van de lekkere, verrassende én gezonde recepten zodat je alleen het recept hoeft te volgen om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Ook werken de diëten met boodschappenlijstjes zodat het inslaan van de gezonde producten kinderspel is. Wederom een stok achter de deur om clean eten tot een levensstijl te maken.

Mensen die aan de slag zijn gegaan met clean eating maken er namelijk vrijwel allemaal een lifestyle van. Het voelt niet langer als een dieet. Voor hen is het ‘gewoon’ geworden om gezonde producten in huis te halen en alle voeding die bewerkt is netjes in de schappen te laten staan. Met als gevolg dat ze niet alleen hun streefgewicht bereiken en behouden, maar zich ook veel energieker voelen, beter slapen en veel minder last hebben van stress. En dat allemaal door simpelweg te eten waar je lichaam van nature om vraagt. Makkelijker kan het haast niet. Maar een beetje hulp is natuurlijk nooit weg!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag